Innoveren en circulariteit hoe verhouden die zich tot elkaar?

Lunchbijeenkomst bij brasserie de boerderij

Lunchen midden in Park Sonsbeek in Arnhem; dat moet wel leiden tot inspiratie en mooie gesprekken. Niets bleek minder waar. Locatie: Brasserie De Boerderij. Datum: 15 september 2023. Aanwezig: Bram Peters van Save Plastics, Hugo van Hoegee van Absolvo en Jeannot Peijen van EW Facility Services. Duurzaamheid en circulariteit zijn inmiddels branche-overstijgende beleidspunten. Maar hoe zit het met het innovatieve vermogen binnen de verschillende sectoren? En speelt AI al een prominente rol binnen de bedrijfsvoering? Deze vraagstukken leidden tot interessante inzichten op deze prachtige nazomerdag.

CIRCULARITEIT ALS VAST ONDERDEEL VAN DE BEDRIJFSVOERING

Hugo helpt zijn klanten met het optimaliseren en ontzorgen van financiële processen. Hij verteld: "Bij ons leeft circulariteit niet echt zou je zeggen, we zitten natuurlijk vooral in de dienstverlening. We zien wel dat het verhaal van minder reizen en meer thuiswerken steeds verder wordt ontwikkeld. Wij gaan nu over naar een ander softwarepakker, vooral omdat dit een goede chatfunctie heeft. Vooral de jongere generatie vindt dit prettig, ik geloof echter niet in 100% virtueel." Bram vraagt zich af of je als dienstverlening niet juist een enorme kans hebt om om de verslaglegging sociaal of groen in te vullen. Hugo geeft aan dat dit nog niet actueel is, ook al moeten bedrijven tegenwoordig laten zien hoe 'groen' ze zijn. Hij licht toe: "Het is binnen het Mkb allemaal nog te vrij. Er worden allemaal modellen voor grote, internationale organisaties ontwikkeld, maar nog niet voor kleinere ondernemers. Ik ben van mening dat er meer eenvoudige en makkelijk te verifiëren richtlijnen vanuit de Mkb-ondernemers zouden moeten komen. Begin klein, dan zien bedrijven direct de voordelen. Als je met circulaire of groene benchmarks werkt, dan wordt het ook nog eens leuk. Je ziet dan hoe je presteert tent opzichte van andere partijen in de branche."

OVER INNOVATIES GESPROKEN: AI

Hugo: "AI beïnvloed onze diensten nog niet direct, maar we zien het wel veranderen. Wel passen we het al toe bij de standaard boekhouding en bij scan- en herkensoftware. Het inboeken van standaard én hele specifieke documenten gebeurt al via kunstmatige intelligentie. We zien in onze branche dat we steeds minder uitvoerend werk verrichten en meer aan de slag gaan met het bouwen van dashboards. Deze stellen ons in staat om klanten organisatorische adviezen te geven." Bram: "Ik ben vooruitstrevend, maar nog redelijk anti-AI. Wij proberen dingen met bezieling te doen. De door AI gegenereerde antwoorden halen de ziel uit het verhaal vind ik. Onze social media-uitingen laat ik dan ook door mensen doen."

Lees het volledige artikel

Innoveren en circulariteit hoe verhouden die zich tot elkaar?
RAN Business 12 oktober 2023
Deel deze post
Archiveren
Samenwerking Absolvo en Odoo
Wat Absolvo en Odoo voor uw bedrijf kunnen betekenen